4/25/2015

Invisalign - vihdoinkin hampaat suoraksi

Suorat ja kauniit hampaat ovat viimeiset kymmenen vuotta tuntuneet olevan mulle vain sellainen tavoittamaton ikuisuushaave. Minulta poistettiin yläkulmahampaat liian aikaisin ala-asteella, jonka johdosta ne eivät ikinä ole kunnolla kasvaneet, vaan ovat jääneet tällaisiksi törröttäviksi vampyyrihampaiksi. Näiden kahden ongelmahampaan lisäksi suu on muutenkin täynnä purennallisia vikoja ja niistä johtuvia ahtautumia sekä törrötyksiä kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Nuorempana en suostunut oikomisrautoja itselleni edes harkitsemaan, mikä on ehkä ollut yksi suurimmista asioista jota elämässäni kadun, MUTTA onneksi on mahdollisuus näin vähän vanhempanakin hampaat saada suoriksi.

Esteettisen Hammashoidon Klinikkaan ja Invisalign-hoitoon tutustuin ensimmäisen kerran I Love Me -messuilla vuoden 2013 syksyllä, mutta silloin vielä hoidon aloittaminen jäi pelkäksi haaveeksi ihan vain klinikan sijainnin takia, joka on siis Kuopio. Nyt he ovat kuitenkin avanneet toisen toimipisteen Helsinkiin, Forumin yläkerrassa sijaitsevan Mehiläisen tiloihin, jonne minulla on Turusta huomattavasti helpompi matkustella.

Invisalignin ajatus on melko yksinkertainen! Se on käytönnössä lähes näkymätön tapa oikaista hampaat irrotettavien läpinäkyvien oikomiskiskojen avulla. Hoidon alussa lopputuloksen pystyy jo etukäteen näkemään 3D-kuvantamistekniikan ja videon avulla, joka näyttää hampaiden asennon muuttumisen lähtöasennosta lopulliseen tavoiteasentoon saakka. Tämän jälkeen valmistetaan mittatilaustyönä sarja oikomiskiskoja (määrä riippuu oman hoidon pituudesta), jotka siirtävät hampaita oikeisiin asentoihin aina vähän kerrallaan. Kutakin kiskoa pidetään kahden viikon ajan, jonka jälkeen vaihdetaan seuraaviin.

Ensin kun näin nämä muotit niin ajattelin kauhuissani että nyt on tapahtunut jokin virhe, koska eivät minun hampaani nyt noin vinksallaan voi olla. Mutta niin siinä sitten kävi että täydellisestihän ne hampaideni päälle sopivat...

Kävin ensimmäistä kertaa tapaamassa heitä noin kuukausi sitten, jolloin hampaani tarkastettiin ja samalla tehtiin hoitosuunnitelma eli mikä hoito juuri minun hampailleni on paras vaihtoehto, kuinka kauan tämä tulee kestämään ja mitä kokonaisuudessaan tulee kustantamaan. Käynnin yhteydessä hampaani kuvattiin röntgenillä, niistä otettiin hoidon suunnittelua varten jäljennökset sekä valokuvat (ne kamalat "ennen"-kuvat siis...).
Mullahan on vielä näiden vinojen hampaiden lisäksi myös toinen hampaisiin liittyvä ongelma, eli aivan järjetön hammaslääkäripelko, josta ei kuitenkaan ollut Esteettisen Hammashoidon Klinikalla tietoakaan. Hoitohenkilökunta ja varsinkin hoitava hammaslääkärini Hannu Vesanen ovat aivan mahtavia. Koko ajan on ollut sellainen olo että on kyllä osaavissa käsissä, eikä ole edes tarvinnut miettä sitä että tapahtuuko minulle nyt jotain pahaa tuolla.

Edellispäivänä kävin nyt sitten hakemassa ensimmäiset kolme kiskoparia eli oikomiset kuudeksi viikoksi eteenpäin perusteellisen hoito-ohjeistuksen kera. Nyt nämä suussa olen tässä pari päivää  ollut ja välillä jo unohtaa että suussa mitään ylimääräistä edes olisi! Puhe on vielä vähän ("vähän") sössötystä, mutta kuulema ainakin parin päivän päästä tämä jo helpottaa senkin suhteen. Kuvittelin että nämä jotenkin sattuisivat suussa enemmän, mutta tällä hetkellä tuntuu ainoastaan jonkinlaista painetta hampaissa, jonka tiedän tarkoittavan sitä että kiskot toimivat ja pikkupikkuhiljaa siirtävät hampaitani oikeisiin asentoihin.


Ajattelin tähän loppuun koota vielä muutamia kysymyksiä ja niihin vielä mahdollisimman selventäviä vastauksia Invisalignistä, ja siitä että miksi minä valitsin juuri sen.

MIKSI INVISALIGN? 

Omaan valintaan vaikutti suuresti se, että kiskot ovat lähes näkymättömät eivätkä siten rajoita mitenkään tavallista olemista tai hymyilyä. Luulin aikaisemmin että perinteiset metallihäkkyrät ovat ainoa ratkaisu oikomiseen, eivätkä ne minua mitenkään suuresti houkuttaneet edes silloin ala-asteella, saati sitten nyt yli kymmenen vuotta myöhemmin.

KUINKA PITKÄÄN HOITO KESTÄÄ?

Jokaiselle laaditaan oma hoitoarvio johon vaikuttaa tietenkin se, että kuinka paljon suussa on sitä oiottavaa. Hoitoarvioni mukaan kokonaisuudessaan Invisalign-hoito tulee kestämään noin kymmenen kuukautta, jonka jälkeen mulla pitäisi ainakin tämän 3D-videon ja hoitohenkilökunnan lupausten mukaan olla niin täydellisen suora hammasrivistö, kuin minulle on mahdollista saada.

MITÄ MAKSAA?

Tämäkin riippuu täysin siitä että paljonko hoidettavaa suussa on, mutta yleensä kustannukset ovat jotain 3000 ja 6000 euron välillä.

SYÖMINEN/JUOMINEN?

Syömisen ajaksi kiskot irroitetaan ja puhdistetaan ennen kuin laitetaan takaisin suuhun. Näin ollen toivon ainakin että itsellä se turha napostelu vähenee ja ehkä tästä tuleekin tällainen oikomishoidon ja  dietin yhdistelmä! Haha. Juominen onnistuu kiskojen kanssa. 

MILTÄ TUNTUU SUUSSA?

Vähän tuntuu pientä kiristystä hampaissa, mutta kuulemma helpottaa parin ensimmäisen päivän jälkeen.

HUOMAAKO NIITÄ SUUSSA?

Tässä muutama kuva havainnollistamaan sekä tätä mun alkutilannetta että sitä, että ei niitä kovin helposti suusta bongaa:Itse olen tästä ihan superinnoissani ja lupaan ehdottomasti kirjoitella tänne hoidon etenemisestä!

Kyselkää ihmeessä, jos joku asia jäi askarruttamaan ja olisi myös ihana kuulla teiltä kokemuksia oikomishoidoista!

*Postaus sekä hoito toteutetaan yhteistyössä Esteettisen Hammashoidon Klinikan kanssa

30 kommenttia:

 1. Voi tuo olisi täydellinen myös minun hampailleni! Tai siis mulla ei ole kuin yksi etuhammas vähän vinossa, mutta se häiritsee mua niin paljon, etten kehtaa kovin paljon hymyillä kuin vain käsi suun edessä. Se syö itsetuntoa kyllä.. Minusta sulla Vilma on ollut aina kauniit hampaat! Eivät missääm nimesssä rumat, persoonalliset ja kauniit minun mielestäni :) itse sen näkee kuitenkin toisin. Harmikseni mulla ei ola rahaa tuollaisiin summiin.. Eli unelma täydellisistä suorista hampaista jää vielä taka-alalle :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. komppaan sinua täysin, itsellänikin vain yksi etuhammas vähän enemmän eteenpäin, enkä siitä viitsisi maksaa noin suuria summia :/ mutta ehkä joskus :-D

   Poista
  2. jos sulla on vaan yksi hammas korjattavana niin siihen on varmasti myös muita vaihtoehtoja kun tämä invisalign :) itsellä vinot hampaat vaikuttaa valtavan paljon itsetuntoon joten itse mietin sijoittavani rahat hampaiden lisäksi myös parempaan itsetuntoon!

   Poista
 2. Mulla on ollu ne perinteiset junaradat suussa, ja se oli kyllä aluks aivan helvettiä(ja muutenkin mun koko oikomishoitoprosessi kesti noin 7 vuotta).. :-D Ihanaa et on nyt tällänen "helpompi" ja aikalailla kivuttomampi keino kehitelty :-) täytyykö sun muuten vielä pitää noiden jälkeen sellanen erillinen kans syömisen ajaks poisotettava rautalankahärveli suussa, vai onks toi sitten (toivottavasti) 10kk päästä kaikki valmis? :-)

  VastaaPoista
 3. Kirjoittelinkin omia kokemuksia oikomishoidosta siihen postaukseen, jossa kerroit 50 asiaa susta! :) Eli kertauksen vuoksi, en voi kuin vain suositella oikomishoitoa. Hampailla on iso merkitys itsetuntoon, ainakin minun kohdallani! Kyllä kelpaa hymyillä kun on suora hammasrivistö suussa :)

  VastaaPoista
 4. Hei, mullakin yksi kulmahammas törröttää. Hurja summa, ja kuinkahan suuri on ns. palautumisriski, eli vupsien saatossa törröttää hampaat missä sattuu taas? Vai riippuuko se yksilöstä?

  Ja täähän on yhteistyössä tuon yrityksen kanssa niin saat varmaan halvemmalla, mutta miten muuten ihmisillä olisi 3000e heittää tuommoiseen... Maksaisitko itse koko summan, jos saisit sillä suorat hampaat? (omasta pussista) ja säästämällökö vain sen saisi kasaan...? :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän melkeenpä kenellä tahansa työssäkäyvällä ihmisellä ole varaa tuohon summaan jos vaan säästää... Tosin eiköhän suurimmalta osalta ihmisistä löydy jokin säästötili josta nuo rahat voi ottaa.

   Poista
  2. Jos ihminen jotain kovasti haluaa ja saa sillä esimerkiksi itsetuntoa paremmaksi ja kokee ulkonäkönsä olevan miellyttävämpi ni eiköhän sillon oo valmis maksamaan jos jonkinmoista summaa :)

   Poista
  3. Voihan sitä ottaa lainaa? Mut on toi kallis, ite tarvisin sellasen hoidon hampaisiin mikä tulisi maksamaan 20 000 euroa. Että joo, taidan noikin rahat mieluummin ottaa asuntoa varten kun hampaita. Mutta kyllä harmittaa että noin nätit hampaat vilmalla ja menee kalliiseen hoitoon kun itse kärsin keltaisista ja 1000 kertaa rumimmista hampaista.

   Poista
 5. täällä myös yksi vampyyrihampainen! ovat kyllä niin ärsyttävät kun juuri tuossa kulmassa törröttävät :'D

  VastaaPoista
 6. moikka vilma :)

  Joudutaanko sulta poistamaan yhtään hampaita? Tiedätkö voiko invisalign-hoidolla sitten saada ne hammasvälitkin umpeen? Mä kävin konsultaatiossa ja multa jouduttais poistamaan ehkä jopa 4 hammasta... Nyt mietin että otanko ne rautakiskot, vai käynkö konsultoimassa invisalign-hoitoon erikoistunutta hammaslääkäriä vai elänkö vaan näiden hampaideni kanssa :{ ps. mullakin oli ihan kauhee hammaslääkäripelko vielä vuosi sitten, mut äkkiä se menee ohi ja nyt ei pelota enää yhtään :)

  VastaaPoista
 7. Oon niin ilonen et sä kirjotat tosta koska oon itekki miettiny samaa hoitokeinoa mun hampaisiin! Toivottavasti jaksat päivitellä tosta prosessista paljon koska ois tosi kiinnostavaa nähä miten homma etenee :)

  VastaaPoista
 8. Miten kauan noita liuskoja pitää käyttää sen varsinaisen hoitoajan jälkeen? Oon tosi kiinnostunu kyseisestä hoitomuodosta mut oon kuullu, et noita liuskoja pitäs käyttää viel pitkää sen hoidon jälkee nii oon vähä epävarma :/

  VastaaPoista
 9. Supermielenkiintoinen postaus, sillä olen itse kartoittamassa juuri itselleni sopivaa oikomishoitoa! Tämä invisalign olisi esteettisyyden kannalta ihan ykkönen, mutta harmi kun Tampereella ei kyseinen hoito onnistu :/ Olen käynyt oikomiskonsultaatiossa jo vuosi sitten yksityisellä ja tuomioksi tuli perus telaketjut, mutta arviolta vain vuoden verran niitä pitäisi kestää. Nyt vieläkin mietin, että olisiko se lopulta sen arvoista. Innolla jään odottelemaan minkälaista tulosta saat aikaiseksi tämän hoitomuodon kanssa!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tampereella ainakin Hymysuussa kauppakadulla saa Invislign hoitoa. Käy tsekkaamassa.

   Poista
 10. Hitto ku on niin kallis hoito:/ mulla on alkanu nimittäin yks etuhampaista puskee eteepäi vaikka ennen ne on ollu ihan suorat mutta kova hammaslääkäri pelko estää tekemistä mitää

  VastaaPoista
 11. Tosi harmi että oot ollut epävarma sun hampaistas. Sulla on tosi kauniit hampaat ja ainakaan mun mielestä et todellakaan olis tarvinnut mitään oikomista, etenkään kun purennan kanssa ei ollut mitään ongelmia. Toivottavasti saat haluamas tuloksen ja toivotaan myös et se pysyy!

  VastaaPoista
 12. tuleeko nuo kiskot siis omien hampaiden päälle? :D

  VastaaPoista
 13. Ja sä saat ilmaseks ton hoidon?

  VastaaPoista
 14. Hampaiden taakse asennetaan luultavasti tässäkin oikomishoidossa retentiolanka joka pitää hampaat jatkossa halutussa asennossa :)

  VastaaPoista
 15. odotin jotain alekoodia tms.. no.. taidan mennä vaan kunnalliseen.. huoh.

  VastaaPoista
 16. voiko nuo jäädä syödessä vaikka johonkin pullaan kiinni :D tai jos syö lakua ni miten ihmeessä nuo pysyy paikallaan :D

  VastaaPoista
 17. Saatko hoidon vastineeksi tästä kirjoituksesta? Mikäli, niin kuinka paljon joudut maksamaan veroa tästä? Mielenkiinnosta kysyn, kun viime vuonnahan on tullut nämä säädökset myös bloggaajille, että jos jotain saa, niin siitä tulee maksaa veroa, kun se kuitenkin tuloksi lasketaan.

  VastaaPoista
 18. Minulla on ihan sama juttu omien hampaiden kanssa! Revittiin liian aikasin pois kun olin muksu ja ne on ihan samanlaiset kun sulla tollaset vamppyyrihampaat :)) en oo kuullu koskaan et muille ois käyny noin! Awesome :)

  VastaaPoista
 19. Oot kyllä ihan älyttömän upee nainen!:)

  VastaaPoista
 20. Vetääkö hoito myös ns. vampyyrihampaat alas normaaliasentoon, vai jäävätkö ne vielä ylös?

  VastaaPoista
 21. Onpa se niin huomaamattoman näköinen, kuin omat viimeiset kojeeni! Eikö sun invisalign-kojeessa ole lainkaan niitä kiinnikkeitä? Omiin hampaisiin liimattiin hirveä määrä niitä muovinastoja ja kaikista näkyvin oli suoraan etuhampaassa, jota ei tosiaan voinut olla bongaamatta. :D Huonoin asia ne muovipaikat pois hiotessa on se, että kiille saattaa vaurioitua ja itselle ainakin jäi muovijäämien lisäksi mattaisia kohtia hampaisiin, joka saa ne näyttämään laikukkailta..
  Oma hoito on nyt suurimmaksi osaksi takanapäin (kesti runsaan vuoden), mutta joudun öisin pitämään vastaavaa kojetta, jotta hampaat/purenta ei palautuisi takaisin.. Eli kallista ja aikaa vievää lystiähän se on ja siinä on aika paljon itse vastuussa, että hampaat pysyvät toivotussa oikomisrytmissä..

  VastaaPoista
 22. Onks se koko hinta 3000-6000 vai tuleeko siihen päälle viel kustannuksia niistä hammaslääkärikäynneistä? :)

  VastaaPoista
 23. Mulla menee kolmannet kalvot just suuhun, kiva lukea muiden kokemuksia. Tsemppiä hoitoon :)

  VastaaPoista

Pidetään se kritiikki asiallisena!
Kiitos kommentistasi!<3

Useimmin kysytyt asiat:

Ikä: 23 vuotta
Pituus: 158 cm
Hiukset ja ripset laitatan Beauty by Valo -kauneushoitolassa Helsingin Punavuoressa
Asun Helsingissä
Kuvaan blogini kuvat Olympus PEN Lite E-PL5:lla (objektiiveinä toimivat 14-42mm sekä kiinteä 45 mm) ja iPhone 7:lla
Asiat, jotka eivät blogiin kuulu: parisuhde-, raha-, työ- ja perheasiat, joten näistä on turha kyselläkään :)

e-mail: vilma.kentta@outlook.com
instagram: @vilmakentta
snapchat: @vilmakentta